De meesten van ons hebben in de loop van de dag meer energie nodig om alle taken te kunnen volbrengen. Slaaptekort, stressniveaus en bepaalde ziekten kunnen van invloed zijn op het energieniveau, maar er is één factor die we kunnen beheersen: voeding.
Of het nu gaat om suikerhoudende snoepjes of een overvloed aan pasta, onze voedselkeuze kan een enorm effect hebben op onze energie en stemming. Om energiek te blijven en je altijd goed te voelen, is het eten van voedingsmiddelen die rijk zijn aan complexe koolhydraten, eiwitten en gezonde vetten de sleutel tot een energiek gevoel in plaats van snelle energie-uitbarstingen gevolgd door snelle afnames.
Het is bewezen dat eten dat past bij je specifieke biologie helpt om je energieniveau te verhogen. Als je je individuele voedingsbehoeften begrijpt, kun je eventuele tekorten aan voedingsstoffen aanvullen die leiden tot een laag energieniveau, zoals het toevoegen van een portie eiwit bij elke maaltijd of het vervangen van traditionele koolhydraatbronnen door complexe zoals quinoa, bonen of zilvervliesrijst. Verder kan het minderen van voedingsmiddelen die grote pieken in je bloedsuikerspiegel veroorzaken leiden tot energiedips en je gezondheid in het algemeen schaden.
Koolhydraten bieden snelle energiebronnen die niet afhankelijk zijn van vetten of eiwitten voor brandstof, maar er zijn verschillende soorten koolhydraten met verschillende opnamesnelheden in onze cellen. Langzaam vrijkomende koolhydraten in bladgroenten, notenboter, havermout en volle granen voorzien het lichaam van energie die het de hele dag nodig heeft, terwijl snel vrijkomende koolhydraten in snoepgebak of witbrood alleen korte pieken leveren voordat ze weer plaatsmaken voor vermoeidheid.
Mager eiwit en gezonde vetten kunnen uitstekende energiebronnen zijn. Probeer bij het kiezen van proteïnen te kiezen uit vis, gevogelte, eieren, noten, zaden en peulvruchten, omdat deze verschillende soorten aminozuren bevatten die zorgen voor een blijvende energieboost. Kies niet voor rood vlees omdat het een hoger gehalte aan verzadigde vetten bevat en de neiging heeft om met meer olie gekookt te worden, wat een energetisch vermoeiende maaltijd kan opleveren.
Gezonde vetten in avocado’s, olijfolie en notenboter kunnen het hongergevoel tussen maaltijden verminderen door onze magen langer verzadigd te houden. Bovendien levert één gram vet meer energie dan koolhydraten of eiwitten.
Voldoende water drinken is essentieel om gehydrateerd te blijven, met acht glazen als aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Kies verse, ongezoete dranken in plaats van suikerhoudende frisdrank, sap of gezoete thee/koffie; je drankje garneren met schijfjes citroen, limoen of sinaasappel kan extra smaak en extra vitamine C toevoegen!